Tips på billekar

Publicerad
måndag 26 december 2022

Är det dags för långresa med barnen? Ett superbra tips för att få tiden (och milen) att gå är roliga billekar och gåtor

1. Önska musik
Om ni ska åka en kortare sträcka kan ni ha önskestund med musik. Låt alla passagerare i tur och ordning önska låtar så känns det som att tiden går snabbare än vanligt.

2. Djurleken
En passagerare börjar säga ett djur, till exempel giraff, och sedan kör nästa ett djur på sista bokstaven i det ordet – flamingo. Funkar med växter, städer eller länder också.

3. Bokstavsleken
Här ska alla i bilen säga ett djur/ett land/en växt på A, sedan på B, sedan på C och så vidare.

4. Gissa djuret
En person tänker på ett djur och så får hen svara på frågor från de andra. Det får till och med vara ”hur låter djuret” om barnen är små. Poängen är inte att det ska vara svårt.

5. Ta med små leksaker
Om barnen inte lätt blir åksjuka kan ni ta med små leksaker som de kan leka med, exempelvis bilar, smådjur eller pixiböcker. 

6. Lyssna på ljudbok
På Spotify finns massor av ljudböcker, till exempel Astrid Lindgrens sagor, Bamse och Barnkammarboken. Att lyssna på dessa skänker ofta både underhållning och lugn för en stund.

7. Säg inte ja eller nej
Det här är en lek där man inte får säga ja eller nej. Dels blir det väldigt roligt, men också mycket att prata om eftersom man testar allt för att få de andra att säga just ja eller nej. Det är så svårt att hålla sig. Dessutom får man öva sig i att använda andra ord och förklara. 

8. Vem där?
Nu gäller det att ha lite fallenhet för detektivarbete! Här handlar det om att ställa rätt frågor för att snabbast hitta svaret på frågan – vem där? En person i familjen tänker för sig själv på en känd person. Resterande i bilen ska sedan i tur och ordning ställa en ja eller nej-fråga till personen. Till exempel ”Är personen en man?”, ”Är personen under 40 år?” o.s.v. Leken fortgår tills en person kan gissa rätt.

9. Norsk karaoke
Här behövs det bara en telefon och ett par hörlurar för att garantera en skrattfest. Välj ut en person som ska börja. Personen sätter på sig hörlurarna och väljer en låt (alternativt slumpas musiken fram). Personen med hörlurarna ska börja sjunga med till musiken så gott det går och resterande personer i bilen ska gissa vilken låt som spelas. Om ni vill göra denna redan ganska kluriga lek lite svårare kan även reglerna vara att den som sjunger inte får sjunga orden, utan bara nynna med i melodin.

9. Ladda upp med gåtor
Vilken gris kan man stoppa in hel i munnen?
Svar: Polkagrisen.

Vad går upp och ner utan att röra sig?
Svar: Trappan.

Vem tar alla i handen?
Svar: Dörrhandtaget.

Vilken gubbe ser man aldrig på sommaren?
Svar: Snögubben.

Var smakar godis allra bäst?
Svar: I munnen.

Vad kan gå men inte springa?
Svar: Klockan.

Vem går upp varje morgon utan att ha sovit en blund?
Svar: Solen.

Vad går över vatten utan att röra sig?
Svar: Bron.

Vilket djur kan hoppa högre än ett hus?
Svar: Nästan alla, eftersom ett hus inte kan hoppa.

Vem har aldrig klätt sig själv trots att den är jättegammal?
Svar: Julgranen.

Vad är det man har framför sig men ändå inte kan se?
Svar: Framtiden.

Vad är det som tillhör dig, men dina vänner använder det mer än du?
Svar: Ditt namn.

Vad blir större och större ju mer man tar bort, men mindre ju mer man lägger till?
Svar: Gropen.